Kesä on ihanaa aikaa, mutta tuo aina mukanaan myös omat varjopuolensa. Näistä yksi on ehdottomasti punkit, jotka saattavat löytää tiensä ihollesi oleillessasi ulkona. Punkit ovat jo itsessään epämiellyttävä kokemus, mutta ne voivat myös pahimmassa tapauksessa jopa tartuttaa sairauksia, kuten borrelioosia tai puutiaisaivotulehdusta. Toimimalla nopeasti ja asianmukaisesti voit kuitenkin pienentää riskiä sairastumiselle, joten seuraavaksi käsittelemmekin ohjeita, miten tulisi toimia, jos löydät punkin kiinnittyneenä ihoosi.
1. Älä panikoi
Vaikka punkki voi aiheuttaa huolta, on tärkeää säilyttää rauhallisuus. Punkin poistaminen on yleensä suhteellisen helppoa, ja useimmissa tapauksissa punkin purema ei johda sairauksiin. Muista kuitenkin, että punkki olisi hyvä poistaa mahdollisimman nopeasti ihosta.
2. Älä käytä kotihoitokeinoja
On olemassa monia vanhoja kotikonsteja, kuten rasvan, öljyn tai tulitikun käyttöä, joiden väitetään poistavan punkit. Näitä keinoja ei kuitenkaan suositella, koska ne voivat ärsyttää punkkia ja saada sen vapauttamaan lisää sylkeä tai muita eritteitä lisäten tarttumariskiä.
3. Hanki tarvittavat välineet
Ennen kuin poistat punkin, varmista, että sinulla on tarvittavat välineet, kuten pinsetit, punkkilasso tai punkkipihdit. Pinsettien olisi hyvä olla mahdollisimman kapeakärkiset, jotta niillä saa otteen punkista läheltä ihoa ja poistaminen olisi helpompaa.
4. Poista punkki varovasti
Tartu pinseteillä tai punkkipihtien avulla punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa ja vedä sitä hitaasti ja tasaisesti suoraan ylöspäin. Varmista, että poistat koko punkin, mukaan lukien sen pään, joka voi jäädä kiinni ihoon. Vältä puristamasta punkkia tai vääntämästä sitä, sillä se saattaa aiheuttaa punkin eritteiden pääsyn ihoon.
5. Puhdista puremakohta
Puhdista puremakohta hyvin esimerkiksi desinfiointiaineella tai saippualla ja vedellä.
6. Tarkkaile puremajälkeä ja ota tarvittaessa yhteys lääkäriin.
Jos puremajäljen kohdalle ihoon kehittyy 1–4 viikon kuluttua punoittava alue, jonka läpimitta on yli 5 senttiä, tai jos sinulle tulee kuumetta, päänsärkyä tai muita oireita, ota yhteys lääkäriin.
On myös hyvä muistaa, että ennaltaehkäisy on tärkeää punkkien tarttumisen välttämiseksi. Kun liikut luonnossa, käytä pitkähihaista paitaa, housuja ja suljettuja kenkiä. Käytä myös hyönteiskarkotteita, jotka sisältävät punkkeja torjuvia aineita. Tarkista iho ja vaatteet huolellisesti punkkien varalta aina palattuasi ulkoilemasta.
Punkin purema voi olla pelottava ja epämukava kokemus, mutta oikeilla toimenpiteillä voit poistaa punkin turvallisesti ja vähentää riskiä sairastua tartuntatauteihin. Jos olet epävarma punkin poistamisesta tai huolestut oireista, kannattaa aina hakea apua ammattilaiselta, esimerkiksi paikallisesta terveyskeskuksesta. Pidä huolta itsestäsi ja nauti turvallisesti ulkoilmasta!