Farmaseutin vinkit auringolta suojautumiseen

Aurinko on kaunis ja ihana asia, mutta sen säteet voivat myös aiheuttaa haittaa terveydellemme. Liiallinen altistuminen auringolle voi johtaa auringonpolttamiin, ihosyöpään ja ennenaikaiseen ikääntymiseen. Onneksi on olemassa useita tapoja suojautua auringon haittavaikutuksilta ja nauttia aurinkoisista päivistä turvallisesti. Tässä blogitekstissä esittelemme viisi keinoa, joiden avulla voit välttää auringon haitat tehokkaasti ja turvallisesti.

1. Käytä aurinkosuojavoidetta

Aurinkosuojavoide on yksi tärkeimmistä auringolta suojautumisen keinoista. Valitse laadukas aurinkosuojavoide, jossa on korkea suojakerroin (SPF). Levitä sitä runsaasti iholle noin puoli tuntia ennen aurinkoon menoa ja muista lisätä sitä säännöllisesti, erityisesti uimisen, hikoilun tai pyyhkeellä kuivaamisen jälkeen. Aurinkosuojavoiteen käyttö auttaa estämään auringonpolttamia ja muita auringon aiheuttamia vaurioita.

2. Vältä auringonottoa keskipäivän aikaan

Auringon säteet ovat voimakkaimmillaan klo 10–16 välisenä aikana. Yritä välttää suoraa auringonpaistetta tällä aikavälillä, sillä se lisää ihon palamisen riskiä huomattavasti. Jos kuitenkin olet ulkona keskipäivän aikaan, suojaa itsesi asianmukaisesti aurinkosuojavoiteen, hatun, aurinkolasien ja suojaavan vaatetuksen avulla.

3. Käytä aurinkolaseja

Aurinkolasit eivät ole pelkästään tyylikäs lisävaruste, vaan ne ovat myös tärkeä osa auringolta suojautumista. Valitse UV-säteitä suodattavat aurinkolasit, jotka tarjoavat riittävän suojan silmillesi. UV-säteet voivat vahingoittaa silmiäsi ja lisätä riskiä silmäsairauksille, kuten harmaakaihille. Muista siis pitää aurinkolasit mukana aurinkoisina päivinä.

4. Käytä suojaavaa vaatetusta

Pukeudu vaatteisiin, jotka tarjoavat suojaa auringon haitallisilta säteiltä. Valitse pitkähihainen paita, housut tai hame, joiden kangas on tiheää ja estää UV-säteiden pääsyn iholle. Valitse myös isolierinen hattu, joka suojaa kasvoja, niskaa ja erityisesti korvia auringonsäteiltä välttyäksesi niiden palamiselta.

5. Pidä huolta ihon kosteudesta

Auringon säteet voivat kuivattaa ihoa, joten on tärkeää pitää huolta ihon kosteustasapainosta. Käytä kosteusvoidetta säännöllisesti auringossa ollessasi ja myös sen jälkeen. Juo myös riittävästi vettä pitääksesi ihon hyvin kosteutettuna sisältä päin.

On tärkeää muistaa, että auringolta suojautuminen on tarpeen ympäri vuoden, ei pelkästään kesäisin. Vaikka aurinko ei paistaisi kirkkaasti, UV-säteet voivat silti vahingoittaa ihoa. Joten, pidä nämä suojautumiskeinot mielessäsi ja varmista, että suojautuminen auringolta on osa päivittäistä rutiiniasi.

Apteekkimme tarjoaa laajan valikoiman aurinkosuojatuotteita, jotka auttavat sinua suojautumaan auringon haitoilta. Muista aina valita aurinkosuojatuote, joka sopii ihotyypillesi ja tarjoaa riittävän suojan. Pidä huolta ihostasi ja nauti aurinkoisista päivistä turvallisesti!

Alla vielä muutamia apteekkimme suosituksia aurinkosuojista:

Kasvoille:

  • Aco fluid SPF 50+ – Helposti levittyvä ja näkymätön kasvoilla. Kosteuttaa ja hoitaa ihoa ja sopii hyvin esimerkiksi meikin alle.
  • Avene Sun Sport SPF 50+  – Erittäin hyvä veden- ja hien kesto. Erityisen hyvä urheilusuorituksiin tai vedessä viihtyvälle.
  • LRP Anthelios UVmune SPF 50+  – Hyvin imeytyvä ja erittäin korkean suojan omaava aurinkoemulsio kasvoille. Kestää hyvin hikeä ja vettä ja soveltuu myös silmienympärysten herkälle iholle. Koostumus on suunniteltu minimoimaan silmien kirvely.

Huulille:

Vartalolle:

  • Aco Sun Mousse SPF 30 – Helposti levittyvä vaahto vartalon suojaamiseksi. Imeytyy nopeasti eikä tahraa.
  • Avene Sun Spray SPF 50+ - Kevyt ja helposti levittymä aurinkosuojasuihke. Imeytyy hyvin, eikä jätä ihoa valkoiseksi. Soveltuu myös kasvoille.

Lapsille:

  • LRP Anthelios Wet Skin SPF 50+ - Korkean suojan omaava aurinkovoide erityisesti lapsille. Erittäin hyvä veden- ja hiekan kesto, joten sopii mainiosti rantaleikkeihin.
  • Aco Kids Active Sun Mousse SPF 50 – Helposti levittyvä vaahto, joka sopii levitettäväksi myös kostealle iholle. Erittäin hiekan- ja vedenkestävä.

Vauvoille: